Inspiratie vermenigvuldigd met ontspanning geeft kleur aan de muziek en maakt de toon. Henk Linker, orgel/piano en Valeria Boermistrova, mezzosopraan, zetten donderdagavond 20 juni een concert neer dat alles in zich had van een muzikaal goed gekruid viergangendiner. Het voorgerecht bestond uit drie werken van J.S. Bach. Het recitatief en aria ‘Schlummert ein, ihr matten Augen’ werd gevolgd door de opgewekte Gigue en Double uit de Suite in g.

Als tussengerecht volgden Engelse werken van B. Britten, J. Rutter en E. Elgar. De cantate ‘Rejoice in the Lamb’, van Britten is werkelijk uniek in zijn soort. Je hoort de katten en muizen de bloemen buiten zetten.

Het hoofdgerecht bestond uit werken van Russische componisten Glinka, Balakirev, Glière, Rimski-Korsakov en Tsajkovski. Henk en Valeria zetten de werken neer als een opera. We werden meegenomen in korte dramatische levensverhalen in metaforen. De donkere tonen van de piano kleurden met de uit het hart gezongen moedertaal van Valeria.

Het nagerecht bestond uit Hollandse kost. Een plankje van Schalkschheid van A. Spoel, en een Toccata voor orgel van Ronald de Jong. In de Toccata verraste de Kromhoorn van het orgel als serene solostem. Het diner eindigde met een stevig slotakkoord op het volle orgel.

Het publiek heeft haar waardering uitgesproken. Het was genieten!