In 2016 organiseerde de Stichting Stadmuziek Rijssen  voor ’t eerst een orgel- en beiaardwandeling langs drie orgels in de binnenstad. De formule sloeg aan en wordt sindsdien jaarlijks voortgezet, waarbij stadsorganist Dick Sanderman de orgels bespeelt, terwijl beiaardier Jan-Geert Heuvelman vooraf, na afloop én tijdens de verplaatsingen welluidende muziek speelt op het carillon van de Schildkerk. De bezoekers komen vaak uit de wijde omtrek: ze combineren de orgelwandeling dan met een familiebezoekje of iets anders in Twente. Ook deze keer werden weer bezoekers gesignaleerd van Apeldoorn tot Drogeham, en er was zelfs een bezoeker uit North Carolina!
Het programma begon deze keer in de Schildkerk, waar Dick Sanderman onder meer muziek van Bruhns en Bedard speelde, maar ook drie eigen psalmbewerkingen die hij in coronatijd componeerde.
In de Brusselzaal van het gemeentehuis klonk nog meer muziek uit die periode: de Drei Tänze van Lambert Kleesattel zijn geschreven op verzoek van de Arbeitskreis Hausorgel van de Gesellschaft der Orgelfreunde: vrolijke muziek voor kleine orgels. Dat het stadhuisorgel ook een mooie basklank heeft, was te horen in een koraalvoorspel van Bach en in de welluidende Aria van Andrew Carter.
De afstanden die tijdens de orgelwandeling moeten worden afgelegd zijn maar kort: er was voldoende tijd om even stil te staan en te luisteren naar het beiaardspel van Jan-Geert Heuvelman, die onder meer muziek van Bach,Schubert en Haydn speelde.
In de monumentale Dionysiuskerk, ontworpen door een zoon en kleinzoon van de beroemde architect Pierre Cuypers, speelde Dick Sanderman onder meer muziek van een vroegere kapelaan uit Rijssen die ook componeerde, maar ook een nog niet gepubliceerde compositie van Andrew Carter. Als laatste klonk een aangrijpende improvisatie over Psalm 80 als gebed voor Israël, gecombineerd met het Israelische volkslied. De middag verliep strak georganiseerd, precies volgens tijdschema, en werd door de bezoekers zeer positief gewaardeerd. Ook burgemeester Jurgen van Houdt en wethouder René de Koff maakten het gehele programma mee en staken hun waardering niet onder stadhuisstoelen of kerkbanken.
Méér foto’s op onze Facebookpagina!