Met zo’n 150 bezoekers was het psalmenconcert dat Kamerkoor Gloria op uitnodiging van de Stichting Stadsmuziek Rijssen verzorgde verreweg het drukst bezochte concert van de afgelopen jaren. Normaliter vinden de concerten van Stadsmuziek plaats in de Brusselzaal van het gemeentehuis, rondom het Leeflang-orgel. Dit voorjaar wordt daar echter zo druk vergaderd dat er nauwelijks data te vinden waren voor het houden van een concert. Om die reden week de Stichting Stadsmuziek Rijssen nu uit naar de Dionysiuskerk. Het was een gouden greep om daar het Kamerkoor Gloria een psalmenconcert te laten verzorgen: een aansprekend thema, een goed koor, een fijne ruimte om te zingen, een orgel dat perfect geschikt is om koor- en samenzang te begeleiden, en een creatieve organist.

Op het programma stonden niet alleen Geneefse psalmmelodieën, maar ook composities waarin de onberijmde psalmtekst klonk of waarin de componist zich had laten inspireren door woorden uit het bijbelboek Psalmen. Zo klonken onder meer composities van Reger, Whitlock en Rutter.De talrijke bezoekers reageerden enthousiast. Veel waardering was er voor “Wie lieblich sind deine Wohnungen” uit Ein Deutsches Requiem van Brahms, en voor het eerste deel uit Psalm 42 van Mendelssohn. Indrukwekkend klonk de samenzang van Psalm 93, waarin stadsorganist Dick Sanderman de psalmtekst kleurrijk illustreerde, van de bruisende zee tot de verrassende stilte. Dankzij de riante akoestiek van de Dionysiuskerk en het expressieve Pels-orgel uit 1930 (een Rijksmonument!) was die samenzang beslist één van de hoogtepunten van het concert.

Wat werd geboren als een noodoplossing bleek uiteindelijk een zeer geslaagde oplossing te zijn: uitwijken naar de Dionysiuskerk is voor concerten waaraan een koor meewerkt zeker aan te bevelen. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Stichting Stadsmuziek wel vaker naar deze locatie zal uitwijken. Het volgende concert is echter weer gewoon in de Brusselzaal: op donderdag 8 juni spelen beiaardier Jan-Geert Heuvelman en stadsorganist Dick Sanderman samen op kamerbeiaard en orgel.