Zaterdag wordt overal in het land door de burgerlijke gemeenten aandacht geschonken aan de situatie in Oekraïne. In de gemeente Rijssen-Holten zal vanuit verschillende gemeentelijke gebouwen gevlagd worden. Wethouder Ben Beens legde bij de Stichting Stadsmuziek Rijssen de vraag neer of stadsorganist Dick Sanderman en beiaardier Jan-Geert Heuvelman wellicht een muzikale activiteit konden organiseren ten bate van Oekraïne. Heuvelman had al voor zaterdag al een bespeling in de toren van de Schildkerk gepland, in het kader van de internationale actie waarbij beiaardiers van over de gehele wereld een muzikale boodschap van vrede uitzenden, met Oekraïense liederen. Deze actie is opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie, en wordt niet alleen in Europa gedragen, maar ook in Amerika, Azië en Australië. Jan-Geert Heuvelman speelt zaterdag van 14:00 tot 15:00 uur een programma rond het thema Vrede, met uiteraard ook het Oekraïense volkslied.

 

Aansluitend verzorgt stadsorganist Dick Sanderman dan op het orgel van de Schildkerk een orgelconcert van 15:00 tot 15:45 uur. Op zijn programma staan onder meer een eigen compositie over het lied “Geef vrede, Heer, geef vrede” en de variaties van Sweelinck over “Mein junges Leben hat ein End”. De variaties van Georg Böhm over “Ach, wie nichtig, ach, wie flüchtig” worden zowel in het beiaardprogramma als in het orgelconcert gespeeld. Bij de uitgang van de Schildkerk wordt gecollecteerd voor Oekraïne.

Het orgel van de Schildkerk mist momenteel de frontpijpen, die worden vervangen door nieuwe exemplaren. De aanblik is daardoor niet optimaal, de klank nog steeds indrukwekkend, al mist er nu dus één register.

 

Dick Sanderman speelt zaterdagmorgen ook in de Orgelmarathon voor Oekraïne die wordt gehouden in de Grote kerk te Enschede. Daar spelen de hele dag vakorganisten uit de regio op het monumentale Van Damorgel uit 1892: achtereenvolgens Jorrit Woudt, Dick Sanderman, Ymte Westra, Gijs van Schoonhoven, Louis ten Vregelaar, Jan-Willem Docter, Hans Stege en Liga Vilmane-Fioreze. De Orgelmarathon in Enschede duurt van 10:00 tot 16:00 uur.