Het was een feestelijke bijeenkomst in een bomvolle Brusselzaal: de presentatie van het Doe-orgel in Rijssen. Wethouder Ben Beens verrichte de openingshandeling door het plaatsen van de laatste orgelpijp. In zijn toespraak zei Beens, trots te zijn op de vele activiteiten die in Rijssen rond het orgel worden georganiseerd. “De jaarlijkse orgelwandeling trekt liefhebbers uit het hele land; wij zijn er misschien al aan gewend, maar dat is best wel bijzonder. Bij de uitreiking van koninklijke onderscheidingen -deze week nog weer toen veertien brandweerlieden gedecoreerd werden- zingen we twee coupletten van het Wilhelmus met orgelbegeleiding. En nu weer de komst van het Doe-orgel, waar de jeugd zo actief bij wordt ingeschakeld: ik ben er trots op”. De jeugd had inderdaad een groot aandeel in de presentatie: acht orgelleerlingen van de Rijssense Muziekschool speelden muziek die speciaal voor het Doe-orgel is gecomponeerd, onder meer door Carlotta Ferrari uit Italië en Rachel Laurin uit Canada. De reacties van de talrijke bezoekers waren na afloop unaniem positief. De Stichting Stadsmuziek Rijssen kon het wel eens druk gaan krijgen met aanvragen van scholen die een project rond het Doe-orgel willen gaan inplannen voor het volgend cursusjaar. Er is een pool van vrijwilligers gevormd die met het Doe-orgel naar de scholen willen gaan om zo’n les te verzorgen. De logische stap daarna is dat de klas (gedacht wordt aan de groepen 6, 7 en 8) daarna een bezoek brengt aan het kerkorgel, bijvoorbeeld in de Schildkerk. De activiteit zal worden opgenomen in de cultuureducatiegids van de gemeente Rijssen-Holten die elk jaar wordt samengesteld door combinatiefunctionaris Kristina Odenhamn.

Tubantia maakte er een prachtig verslag van, compleet met video. Klik hier

 

Voor meer informatie over het Doe-orgel: info@stadsmuziekrijssen.nl