​Stichting Stadsmuziek Rijssen beschikt sinds kort over een Doe-orgel: een prachtig middel om de leerlingen van basisscholen (en misschien ook wel middelbare scholen) kennis te laten maken met het orgel, door zelf een orgel te bouwen. Want dat is het Doe-orgel: een bouwpakket waarmee je als klas eigenhandig een orgeltje in elkaar zet. En als het klaar is, kan er ook op gespeeld worden!
Maar vóór we met het Doe-orgel op pad gaan, moesten we natuurlijk eerst zelf eens ervaren hoe het is om zo’n orgel te bouwen. Als oudejaarsbijeenkomst van de Stichting Stadsmuziek (met de werkgroepen Brusselzaal en Carillon) hebben we ons eensgezind op de klus gestort – en ruimschoots binnen de daarvoor vastgestelde tijd kon er gespeeld worden! Op de goede afloop brachten we een toast uit bij de Stadsboerderij.
Op zaterdag 1 februari willen we het Doe-orgel presenteren tijdens een zaterdagmiddagconcertje in de Brusselzaal, waar behalve stadsorganist Dick Sanderman en beiaardier Jan-Geert Heuvelman ook enkele orgelleerlingen actief zullen zijn: zij spelen “Animal Farm” van de Italiaanse componiste Carlotta Ferrari, een serie eenvoudige stukken over dieren, speciaal voor het Doe-orgel gecomponeerd.
Met ingang van het cursusjaar 2020-2021 wordt het Doe-orgel als project opgenomen in de cultuureducatiegids van de Gemeente Rijssen-Holten. Basisscholen uit de gehele gemeente kunnen zich dan aanmelden voor dit project. Op termijn kan het Doe-orgel ook worden geboekt als activiteit voor andere doelgroepen.
Voor nadere informatie: info@stadsmuziekrijssen.nl